Opas taitoluistinten huoltamiseen

Luistimet ovat taitoluistelijan tärkein työkalu ja niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Uutena ostetut luistimet ovat kallis hankinta, mutta hyvin pidettyinä niillä on vielä rutkasti jälleenmyyntiarvoa vielä sen jälkeen, kun et itse niitä enää tarvitse. Muista siis ainakin nämä asiat, jotta luistimesi kestäisivät mahdollisimman pitkään hyvinä.

1. Kovat ja pehmeät suojat
2. Terien ja luistinten kuivaus
3. Teroitus
4. Nauhojen ja pohjallisten vaihtaminen
5. Luistimen pohjan kunto 
6. Maalipinnan suojaaminen, puhdistus ja uusiminen

1. Kovat ja pehmeät teräsuojat

Kun alat laittaa luistimia jalkaasi, vaihda luistimiin kovat teräsuojat. Nämä pidetään luistimissa aina kun luistimilla kävellään. Kun olet saanut sidottua luistimet, kävele jäälle suojilla ja jäälle päästyäsi voit jättää suojat kaukalon reunalle. Kun poistut jäältä, laita heti kovat teräsuojat luistimiin. Ilman kovien suojien käyttöä luistimia joudutaan teroittamaan paljon useammin.

Pidä kovat suojat paikallaan vielä luistinten riisumisen ajan. Kun olet ottanut luistimet pois jaloista, kuivaa terät ja vaihda niihin pehmeät suojat. Pehmosuojat imevät lopun kosteuden teristä ja suojaavat teriä kolhuilta säilytyksen aikana. Pehmeät suojat suojaavat myös kassiasi - ilman suojia luistinreppusi voi saada viiltoja terävistä teristä.

Kovat teräsuojat kannattaa pestä juoksevalla vedellä tai vaikkapa astianpesukoneessa. Välillä suojat on myös uusittava. Pehmeät teräsuojat voi pestä pyykinpesuaineella käsin ja niitä kannattaa harsia, kun reikiä alkaa tulla.


2. Terien ja luistinten kuivaus

Terät kuivataan huolellisesti heti kun luistimet on otettu pois jaloista. Näin terät eivät pääse ruostumaan. Kuivaamiseen sopii esimerkiksi pieni froteepyyhe tai mikrokuitukankainen teränkuivauspyyhe.

Terien kuivaamisen jälkeen laita teriin pehmeät teräsuojat säilytyksen ajaksi. Kovia teräsuojia ei missään nimessä saa jättää luistimiin muutoin kuin kävelyn ajaksi! Terät ruostuvat niissä hyvin helposti.

Terien lisäksi myös luistinkenkien olisi hyvä saada kuivua. Voit ottaa pohjalliset pois säilytyksen ajaksi, jotta ilma pääse paremmin kiertämään luistimissa. Nauhat voit jättää auki, ja halutessasi voit laittaa hakasiin nauharemmin tai vastaavan, mutta mieluummin läpän alapuolelle. Remmin avulla luistinten nilkkaosan muoto säilyy hyvänä myös säilytyksen ajan.


3. Teroitus

Teroituksella on suuri vaikutus siihen, millaiselta luistelu tuntuu. Luistimet tuleekin teroittaa tasaisin väliajoin. Nyrkkisääntö teroitusten tiheyteen on: harjoituskertojen määrä viikossa = teroituskertojen määrä vuodessa.

Tosiasiassa luistelija oppii itse huomaamaan, kun teroitus on tarpeen. Mitä useammin luistimia teroitetaan, sitä enemmän samanlaisena tuntumaa jäähän säilyy. Tiheämmällä teroitusvälillä kerrallaan teroitettava määrä on pienempi, joten teroitustiheys ei suoranaisesti vaikuta terien käyttöikään.

Teroitussäteestä kannattaa jutella teroittajan kanssa. Mikäli koet, että luistimet tuntuvat teroituksen jälkeen liiankin teräviltä, kannattaa todennäköisesti siirtyä hieman isompaan teroitussäteeseen. Jos taas et saa teriä hallintaan ja kaipaat parempaa purevuutta, tällöin pienempi säde voisi olla parempi. Yleensä taitoluistelijan teroitussäde on välillä 10 mm - 18 mm.

Pienempi teroitussäde = purevampi terä

Isompi teroitussäde = nopeampi ja liukuvampi luistin

Teroituksen yhteydessä yleensä terien ruuvit tarkistetaan. Myös terien ruosteongelmaan voit saada apua teroittajalta.


4. Nauhojen ja pohjallisten vaihtaminen

Katkennut luistinnauha on ikävä yllätys. Siksi luistinkassissa kannattaisi aina olla yhdet varanauhat. Nauhat voi ja kannattaa vaihtaa myös ennakoivasti, kun ne alkavat repsottaa. Edean nauhat ovat pehmeämmät ja Risportin kovemmat. Jälkimmäiset kestävät paremmin, mutta voivat olla ikävät sidottaessa. Molemmat merkit käyvät kuitenkin kaikkiin taitoluistimiin, mutta muista muista tarkistaa oikea pituus.


5. Luistinten pohjan kunto

Vanhemmissa Risportin ja Jacksonin luistimissa on nahkapohjia, joita olisi hyvä hoitaa vahalla tai öljyllä, jotta pohja ei kutistu eikä nahka ala halkeilla. Tähän tarkoitukseen on olemassa erikoistuotteita, mutta esimerkiksi mehiläsvaha sopii mainiosti.

Edean kaikissa luistimissa on muovipohja, joten ne eivät tarvitse hoitoa.

Yksiin luistimiin on mahdollista kiinnittää ainakin kolmesti terät. Todennäköisesti useamminkin, mutta aiempien reikien paikkaus on tällöin tehtävä huolellisesti.


6. Maalipinnan puhdistus, suojaaminen ja uusiminen

Luistimien maalipintaa voi puhdistaa rätillä ja miedolla pesuaineella. Jos pinnassa on jäämiä luistinteipistä, ne irtoavat helpoiten ruokaöljyyn kevyesti kastetulla froteepyyhkeellä.

Uudet luistimet on mahdollista suojata teipillä tai käyttämällä luistinpäällisiä. Naarmuuntuneidenkin luistinten päälle on mahdollista laittaa luistinteippi, tai vaihtoehtoisesti ne voi maalalta luistinmaalilla tai ihan tavallisella kenkälankilla. Maali on lankkia kestävämpi ratkaisu, ja esimerkiksi Edealla on luistimia vastaavat värit luistinmaaleissaan.